Over ons

Complexe, maatschappelijke vraagstukken
De grote maatschappelijke opgaven van nu kan niemand alleen oplossen. Denk aan klimaatverandering, de vergrijzing, cybercrime en privacy-issues. Voor deze complexe vraagstukken is een collectieve inspanning nodig.

Systemisch Co-Design
Dit vraagt expertise over het veranderen binnen collectieven, over hoe systemen werken en over hoe je daadwerkelijk nieuwe ideeën in de wereld kunt zetten en kunt vormgeven. Ervaring in de praktijk leert echter, dat deze expertisegebieden nog vaak gescheiden werelden zijn, elk met hun eigen theorieën, modellen, werkwijzen en gereedschappen. We willen de huidige toepassingen van het systemisch perspectief en co-design in nieuwe combinaties en op andere terreinen inzetten om deze te valideren en te verdiepen. We pakken cases uit de praktijk op om daar al doende samen van te leren. Op die manier ontwikkelen we modellen, methodieken en werkvormen waarmee prangende maatschappelijke opgaven op een nieuwe creatieve manier kunnen worden aangepakt.

Activiteiten
Als expertisenetwerk werken we op verschillende manieren aan het verder definiëren en invullen van Systemisch Co-Design (SCD). We organiseren leerevenementen, van workshops tot netwerkbijeenkomsten  en meerdaagse conferenties (zoals de RSD in Amsterdam), we doen praktijkgericht onderzoek, ontwikkelen onderwijs en werken aan professionalisering. Hier geven we richting aan met een Dynamische Leer Agenda.

ESCalators

ESCalators zijn leerbijeenkomsten in de vorm van een workshop of sessie van een dagdeel waarbij het hele netwerk en ook andere geïnteresseerden welkom zijn. Twee lectoren en een of meerdere praktijkpartners verbinden hun expertise en ervaring op gebied van SCD aan de hand van casussen uit de praktijk. Zo delen én combineren we Systemisch Co-Design kennis en tools en maken we ze beschikbaar voor een breder publiek. ESCalators zijn bedoeld om van elkaar te leren.

ESCapades

Omdat een ESCalator soms te ‘open’ kan aanvoelen ontstond de ESCapade. Dit is een kleinschalige besloten sessie waarbij één praktijkpartner een casus of vraagstuk voorlegt aan één Lector. In alle kwetsbaarheid komen vragen aan bod, bijvoorbeeld waar een meer systemische aanpak zinvol was geweest of waarom de co-aanpak zo moeilijk (b)leek.

ESConferenties

Twee keer per jaar organiseren we een ESConferentie, een groter Leer Netwerk Evenement waar kennis en praktijkervaring gedeeld wordt vanuit het netwerk en waar updates gegeven worden over de ontwikkeling van het framework en toolbox.

ESCuela

Dit is ons programma om praktijkpartners, onderzoekers en docenten te trainen in het toepassen van SCD in de eigen praktijk, onderzoek of onderwijs.

1. Systemisch Co-Design… wat is het?

Wat is SCD nou eigenlijk voor iets: een methode, een toolkit, een zienswijze? Welke relaties zijn er tussen S, C en D?

2. SCD in mij

Hoe kan je als individu gebruik maken van de lenzen die Systemisch Co-Design biedt, wat vraagt dat?

3. SCD met anderen

Hoe kunnen betrokkenen in transitieprocessen met elkaar samenwerken in SCD? Wat vraagt dit van relaties, van taal?

4. SCD in systemen

Hoe kan Systemisch Co-Design handen en voeten krijgen in echte, complexe contexten: in de modder?

5. SCD en toekomsten

Hoe kan het bewust anticiperen op toekomsten een bijdrage leveren aan Systemisch Co-Design ?

6. SCD monitoren

Hoe kun je SCD-processen monitoren op een manier die de reflexiviteit van een systeem bevordert?

Ons team
Het Expertisenetwerk Systemisch Co-design bestaat naast de werkveldpartners uit een team van lectoren, (senior)onderzoekers en impactmakers, ondersteund door de programmamanager en community manager. Samen met studenten onderzoeken en werken we aan maatschappelijke vraagstukken in verschillende contexten, zoals projecten, kenniscentra of labs.