De twee senior onderzoekers van ESC zijn ambitieus. “Ik hoop zo dat het ESC uiteindelijk meer wordt dan een incidentele samenwerking tussen verschillende designresearchers en het combineren van designtools”, zegt onderzoeker Bas van den Berg, werkzaam bij het lectoraat Innovation Networks aan de Haagse Hogeschool. “Het zou zóveel meerwaarde hebben als het lukt om gaandeweg een gezamenlijk framework voor systemisch co-design te ontwikkelen en op basis daarvan met externe partners meer kennis en ervaring op te doen”. Zijn ambitie is ook gericht op het onderwijs en de actieve participatie van studenten en promovendi aan maatschappelijke verandering. Of zoals hij het noemt: regeneratief onderwijs. “Ik ben ervan overtuigd dat verandering begint bij studenten.”
Collega Petra Cremers is gepokt en gemazeld als onderzoeker in het veld. Via natuureducatie werd ze onderwijskundig adviseur bij de Hanzehogeschool en is uiteindelijk in Wageningen gepromoveerd op living labs. Haar rol binnen ESC is die van meta-onderzoeker. Cremers zorgt dat van de verschillende projecten méér geleerd wordt over methodiek, transities en de rol van design daarin. “Ik voeg naast het ontwikkelen van een toolkit en een framework graag ook de daarbij benodigde vaardigheden toe. Wij en onze samenwerkingspartners moeten een nieuwe capability ontwikkelen.” Van den Berg vult aan: “Systemisch co-design vergt een andere attitude, waar vanuit je als onderzoeker aan de slag kunt gaan. ‘Relationaliteit’ is daarbij het kernbegrip. Je verandert immers samen, binnen een context.” Cremers op haar beurt: “Je hebt dus ook sensitiviteit nodig, om te begrijpen wanneer je een volgende stap kunt zetten of samen een andere fase kan ingaan.” Een designer laveert soms tussen gas geven en juist afremmen, of te kiezen om een interventie toe te passen.
Dynamische startfase
Beide onderzoekers zijn de laatste maanden langs de ESC-lectoren in Den Haag, Utrecht, Amsterdam en Rotterdam gegaan en proberen met hen een gezamenlijk kader voor designonderzoek en -onderwijs te ontwikkelen. Geen geringe uitdaging.
Nu ESC in opbouw is én zich extern profileert, een startfase vol dynamiek, zijn de beide onderzoekers daarnaast druk geweest met bijeenkomsten “We hadden soms het idee van deadline naar deadline en van event naar event te hollen, maar we hebben daardoor wél veel externe input gekregen.” Zo kreeg ESC bijvoorbeeld de gelegenheid zich te presenteren op de Dutch Design Week 2022 en greep die met beide handen aan. Daar werd samen met ESC-er Joep Kuijper een energieke sessie met diverse partners opgezet, andere belangstellenden schoven graag aan. Cremers maakte met communitymanager Emma van Dam meteen ook een plattegrond en een route langs de systemische design-projecten op DDW22.